Fokus på håndskrivning

Fokus på håndskrivning

Håndskrivning en del af almen dannelse

Dannelse er mange ting, men det er vel også, at vi kan skrive i hånden, så det er læseligt for os selv, såvel som andre. Mine nye 7. klasser – og generelt rigtig mange af de elever, som jeg har haft, skriver desværre ulæseligt. Når vi forestiller os bogstavhuset, skriver de lille g oppe i stueetagen og lille d, når aldrig op på loftet. Det er den helt basale skriveretning, fornemmelse for bogstaverne samt finmotorik, som eleverne mangler.

Godt nok skal eleverne ikke længere skrive i hånden til de afsluttende prøver, men det betyder jo ikke, at eleverne aldrig skal skrive i hånden i løbet af deres liv. Forestil jer, at eleverne i fremtiden aldrig lærer at skrive deres eget navn, så andre kan læse det.

Manglende fokus på håndskrivning i skolen

På skolen, hvor jeg arbejder blev det for nyligt diskuteret på et danskteammøde. Her spurgte udskolingslærerne, hvorvidt, vi skulle prioritere håndskrivningen. Til min store skuffelse, blev dette punkt stemt til jorden. Mange så det som et ekstra forløb. Jeg forestiller mig ikke, at håndskrivning skal være et ekstra forløb, men en del af den almene grammatikundervisning. Når man laver sine grammatikkompendier, kan man let tilføje et par opgaver med håndskrivningsøvelser.

En god hjemmeside

I min egen frustration over, at håndskrivning ikke bliver prioriteret i skolen, har jeg besluttet mig for at tage sagen i egen hånd. Det skal ikke være mine elever, der ikke kan skrive ordentligt. I min søgen på materiale fandt jeg følgende hjemmeside, hvor man kan generere håndskivningsøvelser: https://handwritingworksheets.com/

Desværre er hjemmesiden på engelsk, og kan derfor ikke lave øvelser for bogstaverne æ, ø, å. Men de er lette selv at skrive på. Hjemmesiden er helt gratis at anvende

Print nogle håndskriftsøvelser her

Jeg har lavet nogle håndskrivningsøvelser via hjemmesiden, og tilføjet bogstaverne æ, ø og å. Du er meget velkommen til at printe siderne og starte træningen af håndskivning i din klasse. Klik på nedenstående link, for at komme til opgaverne.

Håndskriftsøvelser

 

Et svar

  1. claus lerche siger:

    God hjemmeside til øvning af håndskrivning. Jeg har lige startet 5 kl. og vi vil starte med at træne deres håndskrift, så de får en fornuftig håndskrift også i deres voksenliv.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *